EVDE KOLAY HAKKIMIZDA

Çocuklarınızın da en yakın dostu probiyotikler olsun

*Bebekler, probiotikler ve sağlıklı günler !

*En iyi bakteriler ; Probiyotikler !

Bebek beslenmesinde en önemli gıda : yoğurt! )

Nasılsınız? Eşiniz dostunuz nasıl? Peki ya bakterileriniz? Iyi mi ? Herşey yolunda mı? Evet.. yanlış okumadınız.. artık bizbirimize aynı eşinizi dostunuzu sorar gibi bakterilerimizi de sormaya başlayacağız. Neden mi? O kadar çok nedeni var ki! Vücdumuzdaki tüm bakterilerin bedenimizle ilgil çok önemli kararları yürüttüğünü söylesem? Yani cildimizde, elimizde, içimizde.. bağırsaklarımzıda olan bu bakterilerin bizim sağlığımız ve ruh halimiz ile ilgili önemli kararlarda çok büyük payı var desem? Şaşırır mısınız? Hayır, kulağa ilginç gelse de şaşırmayın, çünkü son yapılan çalışamalar, vücudumuzdaki bakterilerin yani miktobiyotanın 170’den fazla hastalıklar ilişkisi olduğunu söylüyor.

Size önemli başlıkları toplarlayıp aktarmak istiyorum.
 

Son yıllarda sık sık duyduğunuz bağırsaklarımızın çok sevdiği iyi bakteriler yani probiyotikler! Nedir bu probiyotikler? Neden bu kadar önemliler?

Hemen anlatayım;

Probiyotikler; bağırsaklarımızda yaşayan, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çalışan, sindirim sistemini etkileyen faydalı bakterilerdir. Probiyotiklerin yemeğine de prebiyotik denir.

Onlar bizim için çok önemliler.. Çünkü her geçen gün probiyotikler ile ilgili yeni çalışmalar farklı konularda bize sağladığı faydaları ortaya çıkarıyor. Eskiden sadece kabızlık veya ishal problemi olan kişilere veya çocuklarda antibiyotik kullanımı sonrasında bozulmuş bağırsak florası için verilirdi. Ki hala , antibiyotik kullanan çocuklarda probiyotik kullanımı düzenli olmadığını görüyoruz. Vücudu koruyan, destekleyen, güç veren, bağışıklık sistemini çalaıştıran en önemli karakterler bu probiyotikler! Onlardan düzenli faydalanıyor muyuz acaba? Özellikle antibiyotik kullanmamız gereken dönemlerde probiyotik tüketimin arttırılması gerekiyor.

Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendiriyor;

Bağışıklık sistemi deyince sizin aklınıza ne geliyor? Hastalanmak sadece grip , nezle olmak mı? Aklınıza gelen tüm hastalıkları düşünebilirsiniz aslında.. Hepimiz sağlıklı olmak , iyi yaşamak ve kaliteli yaşlanmak isteriz. Fakat yediklerimiz, hayat tarzımız, hareket yani günlük harcadığımzı enerji, adımlarımız, ruh halimiz , prikolojik durmumuz sağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerdir. Ama tüm bunlara her zaman dikkat etmek mmkün olmayabilir. Bazen stress artar, bazen işler yolunda gitmeyebilir.. bu durumlarda hastalıklar gelip kapıyı çalar. İşte bu durumda bağışıklık sisteminiz, kapıda her kim var ise ona karşı size korumak için güçlü savaşçılar ister. Bunlar bugüne kadar aldığınız antioksidanlar ve o sırada bedeninizde bağırsaklarınızda olan probiyotiklerdir. Bu sebeple, düzenli probiyotik tüketimi çok önemldir.

Çocuklarda da daha da önemli;

Hepimiz sağlıklı beslenmeliyiz. Bunun yaşı, cinsiyeti yok ama… çocuklar için çok çok daha önemli bunu biliyoruz. Büyüme ve gelişme döneminde çocukların ihtiyaçlarını tamalamak hayatlarının sağlıklı sürdürmesini sağlamak demektir, bunu unutmayalım.

Çünkü onların sistemi her geçen gün güçlenmeye, gelişmeye ve büyümeye çalışıyor. Probiyotik kullanan çocuklarda alerji daha az görülüyor. Sindirim sistemi sorunları , gaz, kabızlık , ishal gibi sorunları gideriyor ve bağırsaklardaki sistemi düzelttiğimiz için probiyotikler yiyeceklerle gelen vitaminlerin daha rahat emilmesi için gerekli ortamı sağlıyor. Bu çocuk sağlığı için çok önemli çünkü çozıkluk dönemindeki vitamin-mineral eksiklikleri veya sindirim sistemi sorunları nedeniyle oluşan yeme bozuklukları onların sağlıklı büyümelerini yakından etkiler.

Bebekler ve probiyotikler;

Biliyor musunuz? Gebelik döneminde yediğiniz herşey , her vitamin, her mineral , her protein.. her ne yiyorsanız bebeğe geçiyor. Hatta tatları bile bebeğinizi etkiliyor. Bu çok ilginç. Hamileyken probiyotik alan annelerin bebeklerinde gaz problemleri daha az görülüyor. Gebelikte yediğiniz probiyotik yoğurt bebeğiniz için de sizin için de çok faydalı. Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler doğum kanalından geçerken bakterileri alıyor ve büyük bir koruyucu ekip ile dünyaya merhaba diyor! Ve sonra .. yine mükemmel bir probiyotik içeren , bir bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan mucizevi içecek: Anne Sütü! Anne sütü alan bebekler probiyotik ihtiyacını karşılamay devam ediyor. Bu dönemde anne ne kadar düzenli probiyoik alırsa bebeğe de o kadar çok probiyotik geçmiş oluyor. Ne güzel bir denge bu! Işte bu sebeple.. normal doğum yapabilen ve anne sütü alabilen bebeklerde sarılık gibi sıkıntılar veya gaz problemi gibi sorunlar daha az görülebiliyor.

Beslenme düzeni içinde probiyotikler;

Peki biz normal besinler ile probiyotik alıyor muyuz? Elbette alıyoruz.. Ama ne yazık ki. Ne hava, ne su, ne de gıdalar eskisi gibi. Elmanın içindeki vitamin de 30 yıl önceki kadar çok değil.. etten bile ne kadar demir alıyoruz belli değil. Artık yediğimiz gıdalar değişiyor ama bedenimizin ihtiyaçları değişmiyor. Her zaman ona iyi bakmaya ve ne kalitelisini sunmaya devam etmek zorundayız. Yoğurttan probiyotik alsak da ,  yeterli olmuyor. Probiyotikten zengin yoğurtlar bizim için çok daha değerli hale geliyor.

Bağırsaklardaki mutluluk yüzünüze yansıyor

Eskiden sadece sorun olduğunda probiyotikleri düşünürdük ama artık hergün düşünüyoruz. Çünkü mutluluk hormınunun da bağıraklarda salgılandığını öğrendik. Bağışıklık, sindirim derken bir de prikolojik halimize de bağıraklardaki bakteriler karar veriyor ise , bizim probiyotikleri her gün düzenli almamıızın neden bu kadar önemli olduğunu daha net anlayabiliyoruz. Yeterince probotik alıyor muyum ? Hadi bir sorun kendinize?

Ne zaman probiyotiklere başlayalım?

Beklemeye gerek yok. Nasıl anlattık. Anne karnından zaten probiyotik almaya başlıyoruz. Anne süt ile devam ediyoruz. Ek gıdalar ile de probiyotiklere ara vermeden devam etmeliyiz. Bebeklerin yoğurtlarının probiytikten zengin olasını sağlamak onları korumak için çok güzel bir alışkanlık olsun.

Ek gıdaya geçerken ilk besin; yoğurt

Bebek beslenmesinde ilk 6 ay sadece anne sütü verilir. Su dahil verilmez çünkü anne sütü bebeğin ihtyacı olan suyu da karşılar. 6. Aydan sorna ek gıdalar başlar. Bebeğin tanışacağı ilk besin, hem anne sütüne yakınlığı hem de içerdiği probotikler ile kesinlikle yoğurt olmalıdır. Evde mayaladığınız bebek yoğurdu onun için en sağlıklı yiyeceklerin başında gelir. Daha sonra elma gibi, havuç gibi alerjen olmayan besinler ile ek gıdalar çeşitlendrilmeye başlanır. 

Hayırlayan: Güneş AKSÜS    Diyetisyen / Yazar

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR